Tuesday, October 25, 2005

Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie

Post sent out on June 15, 2005
Stimati domni si stimate doamne

De obicei nu fac lucrul asta, insa acum am zis ca ar fi cazul, si o sa vedeti ce poveste frumoasa am sa va spun. Va va folosi, in mod sigur, si chiar daca va hotarati sa nu-mi urmati sfaturile, macar cititi-o pana la capat.

Cu ceva timp in urma, mai precis de Paste, am decis sa-mi iau sotia si sa plecam o saptamana la Roma. Trec peste amanunte, pe care le stiti cu totii. Cautand pe minunatul internet romanesc am vazut printre oferte una de la agentia de turism Dream Resorts International care mi-a atras atentia. Agentie noua, vad, o gramada de oferte, sediu pe langa ambasada Chinei, ma gandesc ca o fi intreprindere respectabila. Plus ca nu ma duceam in Turcia si nici in Grecia, acolo unde e bataia pestelui deocamdata. Am intrat in legatura cu oamenii, ca sa stabilim diverse alte amanunte, intrucat oferta standard diferea putin de ce ne doream noi. Toate bune si frumoase, noi vrem un hotel aproape de Vatican, ca sa fim si noi cat de cat aproape de unde vrea turistul sa mearga, ei ne prezinta hotelul Scheppers, un hotel micut frumos si, dupa cum spune si saitu' de web al acestuia (http://www.scheppershotel.com), "a few steps away from Vatican and the Sistine Chapel". Buuun zic, marfa, nu mai trebuie sa mergem de sa ne sara capacele. Noi voiam sa stam acolo o saptamana, agentia zice bine, va costa 899 de euroi. Acuma o suta si ceva pe zi pare un tarif normal de cazare, nu sunteti de aceeasi parere?

Scormonind dupa tot felul de detalii pe internet ca turistul curios, dau de site-ul ratb-eului lor local, www.atac.roma.it. Gasesc aici niscaiva harti de-ale orasului si zic misto, hai sa vad si eu unde stam. Ma uit la adresa hotelului, ma uit pe harta, nu parea chiar asa a few steps away da' zic ma frate, stiu eu cum or fi desenat astia, pare un kilometru si mergi pe jos cinci minute si gata, sau poate o face si astia hartile ca si ai nostri, ca doar d-aia suntem latini si ai nostri si ai lor. Mai ales ca pe harta, in jurul hotelului, zona verde. Multa. Zic "bine ca o sa fie ceva liniste sa putem sa ne odihnim dupa alergatura".

Uite ca plecam la Roma. Ajungem noi acolo, luam trenul din aeroport, hop in oras, urca-te in metrou si coboara la statia Cornelia, unde scria pe saitu hotelului ca trebuie sa cobori pe traseul spre hotel. Coboram noi la penultima statie Cornelia sa ne indreptam vijelios catre autobuzul 246 pe care cica trebuia sa-l luam pana la supermarketul Panorama. Bai si cum se face, ca la noi, iesim pe o gaura de metrou, exact ailalta, care nu trebuia, direct intr-o strada plina de negri care vindeau chiloti si sosete si ochelari de soare la kil. Masini multe, caldura de innebuneai, autobuze gramada da' 246 ioc. Dupa vreo jumatate de ora reusim sa-i gasim statia si ne apucam si noi sa intrebam lumea cat e pana unde trebuia sa ajungem noi.

Ori erau toti chinezi, tigani, indieni sau turisti... ca unu' n-a stiut. Am reusit sa smulgem, da' cu icnete, de la o tanti informatia ca trebuia s-o luam la dreapta si sa tot mergem inainte. Buna indicatia, da' cum pana atunci nu avusesem de nici unele tot era ceva. Drept pentru care plecam pe jos ca autobuzul pauza.

Si mergem vreo doi kilometri. Vreo cinci statii. Si casele incepeau sa se rareasca. Si caldura sa creasca. Si valizele sa se ingreuneze. Si la un moment dat se intampla minunea: vedem si statia aproape si autobuzul venind. Ne urcam in el si cand colo, ce sa vezi? Mai mergem vreo trei statii. Si ajungem la supermarketul-minune. De aici, parca eram la Sinaia: pana la hotel am mai urcat cale de vreo 500 de metri un ditamai dealul, noroc ca era asfalt, dar asta dupa ce am mai mers pe... ce credeti? Pe autostrada, evident, inca 500 de metri. De ce pe autostrada? Pentru ca hotelul Scheppers, situat dupa parerea proprietarilor la "a few steps away from Vatican and the Sistine Chapel", se afla, al naibii, exact la 100 de metri de indicatorul de iesire din localitatea Roma. De prisos sa va mai spun ca de acolo pana la Vatican sunt, cu autobuzul, 21 de statii, si ca distanta geografica masurata ar fi undeva in jur de vreo sapte kilometri. Bai frate, si Roma asta mare rau.

Hai sa nu fim carcotasi, zicem amandoi, mai ales ca nu ne mai ardea de nimic dupa caldura, mersul pe jos, foamea, transpiratia, toate alea.

Trec peste amanuntele minunate legate de neajunsurile minore din hotel de genul arhicunoscutelor termopane care se aburesc (parca eram in hotel in Romania), de populatia majoritar tiganeasca din Roma care nu stie alta limba decat romaneste, nu tiganeste, in nici un caz; trec peste cersetorii din Roma care nu sunt decat tigani; trec peste cantecele lui Dan Spataru, Dumnezeu sa-l ierte, din metroul roman; trec si peste faptul ca zilnic mergeam numai intre de-astia cate o ora jumatate dimineata si una jumatate seara spre si dinspre hotel, de parca eram in Bucuresti cand ne ducem la serviciu; trec peste toate ca sa ajung la climaxul intregului nostru concediu reusit.

La un moment dat vorbim noi cu un nene de la receptie: mai nene, cat costa in mod normal o camera in hotelul asta minunat si ultracentral? Pai 99 de euro, zice el. Si in extrasezon 80.

Hopa... Ma frate, ratiunea mea de beneficiar stie asa: agentiile de turism lucreaza cu hotelurile si au tarife mai bune decat daca m-as duce eu direct la receptie, pentru ca le aduc clienti si banuiesc eu cumpara en-gros serviciile. Isi pun si ei un ceva profit, e normal si firesc. Da' de la 99 tariful la tejghea pana la aproape 130 cat am platit eu... unde s-a dus restu'?

Carevasazica, socoteala vine asa: cu cati mai multi clienti duce agentia, probabil cu atat mai mare ie pretzu. In loc sa fie invers. Bai, e normal? Am eu ceva la cap? Imi scapa ceva la aritmetica?...

Una peste alta, intorsi in tara, evident ca am cerut sa ne arate si noua agentia contract, factura, ceva, pentru ce ne-au oferit... da' de unde? Agentia imi spune raspunsul hotelului, cum ca e aproape de Vatican si ca distanta e totusi relativa ca nu sunt 21 de statii ci 20 de minute. Ma rog, 20 de minute sunt si de la noi din Tineterului la Otopeni, da' noaptea la 3 cand nu e nici militzianu' afara.
Ma bag ca modernu' pe net si introduc o reclamatie in la fel de modernul sistem de reclamatii online al ANPC, la care, auzi culmea tehnicii, "acum poti sa atasezi si documente in format electronic" ! O bag, imi bag si documentele adica contractu cu agentia, jalba la hotel, toate alea, si astept, si astept, si astept, si astept... si dupa o luna sun din numar de telefon in numar de telefon la ANPC pana deranjez o gasca de inspectori care zice sunati maine dimineata pana dati de domnu' inspector Matei, ca el se ocupa de agentiile de turism. Sun maine dimineata, pana-n opt jumate, ca asa era indicatia, vorbesc cu nea' Matei care zice pai care reclamatie? Pai stiti, am facut-o pe saitu' de web la care el zice nu stiu dom'le, io n-am primit asa ceva niciodata... da' omu binevoitor zice, care-i treaba?

Pai fii atent acilisa: si-i povestesc toata tarasenia.

Ce credeti ca zice nea' Matei? Zice: pai daca nu v-a trecut prin cap sa faceti rezervare direct la hotel si sa platiti si devese cu o carte de credit, ce voiati sa vi se-ntample? Auzi ma, ca parca io am shtantza de cartzi de credit in baie cu dolari pe ele. Pai cum asa ma nene? Pai iote ca agentia, zice el, are drept sa-si puna ce tarif vrea muschii ei, chiar si de saptezeci de ori mai mare, singura conditie pe care i-o pune legea e sa evidentieze in contabilitate suma pe care ti-a incasat-o tie bizonului. Da' stai matale linistit ca daca ai facut reclamatzie in treij' da zile trebuie sa primesti raspuns.

Ete na, treij' da' zile. Nici in ziua de azi n-am primit nimica de la nimeni.

Si m-am uitat si eu prin legi si nea Matei are dreptate. Din pacate.

Drept pentru care stau si ma gandesc si va zic voua ca Stan Patzitu: ganditi-va si voi bine inainte sa va hotarati sa plecati in concediul vietii voastre. Ganditi-va si informati-va de trei ori inainte si din zece parti si nu luati de bun nimic decat daca (si atunci cand) il vedeti cu ochii vostri, ca sa nu dati bani aiurea.

Acuma io nu zic sa ma protejeze legea ca pe americani, chiar si impotriva propriei mele prostii. Da' macar daca platesc ceva sa stiu ce. N-am vrut sa va impartasesc asta decat ca sa stiti sa va paziti, s-aveti un concediu placut ca tot se apropie sezonul si sa va si intoarceti fericiti de pe unde va duceti.

1 comment:

Gloria :) said...

N ai fost cu persoana potrivita :P