Tuesday, October 25, 2005

Chestiuni secundare fata de problema unei viziuni

Post sent out on July 5, 2005
Doua subiecte arzatoare au tinut capul de afis al saptamanilor trecute: uciderea unei calugarite de catre un calugar si cresterile de preturi - ambele au multiple cauze si o singura explicatie, pentru care trebuie sa recunoastem elocventa guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Dar, despre asta, vom vorbi in incheiere.

Un suflet nevinovat si suferind a murit pentru ca un alt suflet, inconstient si indiferent, a avut mai multa putere asupra sa. Ca si cum v-ati duce maine dimineata la serviciu si seful vostru ierarhic va va spune, cu un zambet senin, "am hotarat sa te spanzur, pentru ca numai asa vom putea gasi o rezolvare problemelor tale disciplinare". Asta pentru ca un om a considerat ca are puteri mai mari decat si le-ar fi putut dori vreodata.

Douazeci si doua de milioane de oameni vor avea de suferit cativa ani de acum incolo, la fiecare pas, doar pentru ca asa a considerat un om. Preturile vor creste, TVA-ul va creste, salariile vor ramane la fel.

Acestea, precum si faptul ca un om a murit, sunt insa - asa cum cu cinism a declarat Mugur Isarescu - chestiuni secundare fata de problema unei viziuni.

Ce-i pasa ei viziunii ca va fi din ce in ce mai complicat pentru ceilalti 99% dintre romani sa-si plateasca intretinerea si sa cumpere ceva copiilor - o viziune ampla si mareata a sistemului financiar nu se impiedica tocmai in neajunsurile financiare a 22 de milioane de oameni, nu? Conteaza ca incepem sa avem viziuni si ca toti ceilalti nu au de ales decat sa "creada" in ele.

Ce-i pasa ei viziunii ca un suflet s-a stins si nimic, absolut nimic, nu mai poate fi pus in loc - o viziune ampla si mareata a victoriei impotriva diavolului nu se impiedica tocmai in moartea unui om intre multi altii pe pamant, nu? Conteaza ca incepem sa avem viziuni si ca toti ceilalti nu au de ales decat sa "creada" in ele…

Imi aduc aminte de o fraza, spusa de cineva demult (chiar am uitat cine, nu vreau sa mi-o atribui mie insumi) care sintetizeaza perfect atotputernicia si indiferenta viziunilor celui puternic asupra milioanelor de dedesubt care nu au nici o putere sa se opuna. Aceasta fraza suna asa: "iepurelui ii place varza, este parerea bucatarului".

Inca o chestie: in ultima vreme, tot ceea ce e mult e "tsunami". Sesizez un pattern aici sau sunt eu prea cusurgiu?

Si ultimul lucru: in tara asta bizantina, exista o regula: daca nu se vorbeste despre un lucru, e bine. Daca se spune ca lucrul respectiv se va intampla, atunci lucrul respectiv se va intampla. Daca se spune ca lucrul respectiv nu se va intampla, atunci lucrul respectiv se va intampla. Doua exemple:

- s-a spus, in repetate randuri, ca nu se scumpeste benzina. De absolut fiecare data benzina s-a scumpit; lucrul respectiv s-a intamplat pana cand guvernantii fie s-au plictisit de acest joc fie au vazut ca nimeni nu reactioneaza in nici un fel.
- Pana de curand nu s-a vorbit deloc despre TVA. Drept pentru care cu el nu s-a intamplat nimic. De curand a inceput sa se spuna ca TVA-ul nu se va mari. Ghiciti ce se va intampla, curand, cu TVA-ul? Da. Se va mari.

In incheiere, nu ma pot abtine sa nu-l citez pe Silviu Prigoana, dintr-o emisiune de mare angajament, a unei televiziuni de la fel de mare angajament, pe un subiect de-a dreptul cracanator. Emisiunea a fost difuzata azi-noapte, pe OTV. Cei care ati vazut-o ati fost privilegiatii unui act de comunicare simpla si vrut eficienta, pe alocuri stresant de repetitiva. Cei care n-ati vazut-o, ar trebui sa invadati cu telefoane redactia OTV sa v-o copieze pe caseta. Pe scurt, o emisiune cum n-am vazut niciodata la nici o televiziune romaneasca si cum mi-as fi dorit de atata vreme sa vad.

Climaxul acestei emisiuni a fost afirmatia urmatoare:
"(...) Suntem o familie de handicapati: eu am proteza la picior, ea are proteze la ţâţe."

No comments: