Saturday, October 22, 2005

Issue nr. 1

Post sent out on January 25, 2005
Poate ca este lipsit de importanta, dar am considerat ca, date fiind circumstantele vietii noastre din ziua de astazi, ar fi bine sa incep cu un subiect oarecum ridicol insa fara indoiala relaxant. Aseara (vineri, 21 ianuarie 2005) am vazut ca a reinceput emisiunea "Ce vor fetele". Stiu ca majoritatea dintre voi nu va uitati la emisunea asta. Nici eu nu rezist sa ma uit fara intrerupere mai mult de cinci minute. Insa, in secunda in care am vazut-o din nou pe ecran, mi-am reamintit
definitia ororii pe care ne-a dat-o, in facultate, profesorul de lingvistica generala: este acel lucru despre care stii, atat constient cat si inconstient, ca reprezinta intruchiparea raului, este acel
lucru care stii foarte bine ca-ti face rau daca-l privesti, si totusi nu-ti poti lua ochii de la el.

Definitia asta o inregistrasem si se depozitase la timpul respectiv undeva in multele sertarase ale creierului, sortita fiind sa se umple de praf si sa fie uitata. Mi-a fost readusa insa brusc si in mod
violent in atentie atunci cand a inceput Big Brother si o vedeam in fiecare seara, din jumatate in jumatate de ora, pe Andreea Raicu bulbucand ochii in ecran de ma treceau fiorii pe sira spinarii. Ei bine, de atunci nu am mai reusit sa uit aceasta definitie, pentru ca domnisoara este din ce in ce mai des intalnibila. Si, ca un facut, toti editorii de imagine ai emisiunilor in care apare Andreea, sadici din fire, bat moneda la greu pe aceasta minunata trasatura a fizicului ei.

Acuma, la cate grozavii apar seara de seara inlauntrul televizoarelor noastre, o imagine in plus sau in minus n-ar mai conta. Cred, insa, ca datorita farmecului ei personal, promo-urile emisiunilor in care apare Andreea ar trebui sa poarte cerculetul rosu cu numarul 16 inauntru. Nu din cauza erotismului razbatand prin toti porii fetisoarei de caprioara speriata care se holbeaza la noi din televizor, ci datorita faptului ca bulbucarea minunatilor ochisori machiati din greu ai domnisoarei sunt de natura sa nasca mesaje subliminale de spaima, oroare si cosmaruri chiar si in cele mai candide inimioare ale celor mai nevinovati copilasi ai acestui popor. Care copilasi, uitandu-se la televizor la cine stie ce nevinovata facatura horror nu au de unde sa stie cand sa se fereasca, sa intoarca privirea pentru a nu fi izbiti in plin de crunta realitate intruchipata de prim-planul ferestrelor sufletului Andreei Raicu; o atare capacitate de predictie nu au nici macar oamenii in toata firea.

Dar sa ne intoarcem la emisiune. "Ce vor fetele". Care fete? Cu tot respectul, stimabila doamna Cristina Stamate? Sau doamna manager Monica Tatoiu? Sau, mai nou, Sanda Ladosi? Sau intruchiparea androginismului cu fusta, Ada Teslaru? Va intreb atat pe voi, putin probabila audienta masculina a unei asemenea emisiuni, cat si pe voi, asa-zisul "target": astea-s fete, mai oameni buni?

Si-apoi, le urma urmei, ce vor ele? Ca dupa sezonul trecut si acest proaspat inceput nou sezon, n-am reusit sa aflu ce vor. Voi stiti? Cred ca nici ele, si nici nu vor afla pentru simplul motiv ca habar n-au. Iar Andreea, care le-a invitat, nici atat. Titlul s-ar potrivi mai degraba unei emisiuni cu tenta psihologica daca nu chiar psihiatrica, daca e sa fiu putin misogin. In nici un caz unei emisiuni la fel de ametite precum toate celelalte care nu-si propun nimic si nici macar atata nu realizeaza. Recunosc cinstit ca nu am reusit sa aflu nici macar de ce invita la emisiune numai barbati. Exista si printre femei destule exemplare relativ la fel de bezmetice ca si majoritatea barbatilor. Din solidaritate de casta?

Apropo, presupunand ca vor ceva - fetele vor numai de la barbati? Intreb si eu. Cred ca inainte de toate, pe scaunul de examinare ar fi trebuit sa stea, una cate una, pe rand, fiecare dintre invitatele Andreei Raicu, in frunte cu ea, si sa se lase examinate chiar dupa aceleasi criterii, de celelalte. Macar asa, atunci cand emisiunea ar fi inceput de-adevaratelea si s-ar fi trecut la invitati care sa fi meritat sa fie "examinati", parerile examinatoarelor ar fi fost cat de cat uniforme. Asa, am fost cu totii martori, in majoritatea cazurilor, la niste asa-zise examinari in care parerile celor care examinau erau aproape fara exceptie divergente.

As fi fost curios sa vad cum s-ar fi comportat ca "subiect" al emisiunii Laura Andresan, Oana Roman, Dana Savuica, Aurora Liiceanu, Mitzura Arghezi, Elena Carstea, Maria Dragomiroiu, Irina Loghin, Mihaela Radulescu, Andreea Esca sau inca multe alte reprezentante ale sexului mai mult sau mai putin frumos. Enumerarea este pur si simplu intamplatoare, fara vreo alaturare voita.

Acestea fiind spuse, sper sa ne reintalnim cat de curand; nu va nelinistiti, o sa avem de discutat multe. Televizorul si emisiunile sale zburatoare reprezinta numai un subiect din multele cele care se cer singure scoase la lumina.

No comments: