Tuesday, October 31, 2006

Meritam sau nu sa fim numiti europeni?

Incerc sa scriu asta de cel putin un an. Si nu am avut niciodata convingerea ca am toate amanuntele necesare pentru a crea un material cu cap si coada; nici acum nu am aceasta convingere insa timpul trece si un atare material nu-si mai are rostul.
Fara o prea mare introducere, am sa astern mai jos o lista cu motivele pentru care mie unul mi se pare firesc sa fim perceputi ca ruda saraca a Europei. Am in vedere in aceasta lista tot felul de anacronisme care ne caracterizeaza si, evident, comparatia se face cu tarile europene.

V-as fi recunoscator daca ati contribui la aceasta lista cu propriile argumente pentru ca, sunt convins, fiecare dintre voi are o serie de multe alte motive pentru o astfel de intreprindere. Ideile voastre vor aparea in lista de mai jos imediat ce mi le veti trimite. Cu sau fara mentionarea autorului, in functie de cum vrea inima acestuia.

Sa incepem, dara:
- numai la noi mai exista carute in functiune
- numai la noi poti vedea aceste carute pe bulevard in mijlocul orasului
- numai la noi mai exista inca blocuri de apartamente fara veceu inauntru
- numai la noi preturile "trebuie aliniate la nivel european" dar salariile nu
- numai noi platim impozit pe taxa

Later edit (thanks to Danutz):
- numai la noi la tara se mai ara cu plugul de lemn tras de cal sau vaca
- numai in capitala noastra gasesti o buda publica sau o cismea doar in parcuri
- numai la noi mai mergi cu trenuri cursa de persoane fara becuri la drum de noapte
- numai la noi in spitale stai cate 2 sau 3 in pat, ti se cere sa vii cu sangele, seringile sau feshele de acasa

3 comments:

Anonymous said...

Pãtrate, cu unele exagerezi, fratello.
Sã le demontãm, carevasãzicã:

1 & 2 sunt integral false. (Vezi Franta, Spania, Portugalia - ca sã mentionez numai ce stiu eu)
3 probabil e adevãrat, desi eu as verifica un pic prin Spania (din nou...)
4 mã face sã râd trist. Dacã s-ar alinia preturile noastre la cele europene (în medie, cã-s si exceptii), ar însemna sã scadã (!). Ei? Obiectii?
5-ul e oarecum metafizic. Taxã pe impozit, sau impozit pe taxã? Aberant, sigur, dar departe de a fi un caz unic în Europa. Documentati, si iar documentati.
6 (mersi, Danutz, imi place berea cu numele tau! :-D) este fals numa' de amoru' artei: se arã "clasic" la cursurile de agronomie, na! :)
7 - budã publicã si cismele numa-n parcuri? În ce cartier stai, Danutz?
8 cu trenuri - nu contest, cã nu cunosc
9 - în orice spital din lume, dacã vii fãrã sânge vii cam degeaba. În rest, nici în State nu vã doresc o internare neacoperitã de o asigurare al dracului de scumpã: pentru o sãptãmânã de analize banale (deci nu RMN sau alte haitecãrii) tre' sã faci credit ca sã achiti nota.
Si, 2-3 în pat? Unde, frate, la ce spital din ce oras?
Pe de altã parte, nu mi se pare normal sã:
- electrocutãm animalele în loc de a le tãia
- reprocesãm hrana si s-o împãnãm cu E-uri, grãsimi sintetice si alte minuni ale chimiei industriale
- nu putem sã ne distilãm un rachiu adevãrat, acasã
- posedãm un "permis de conducere al calculatorului"

Si ar mai fi...
Dar noi sã murim sãnãtosi! :)

yesterdayman said...

Pai mai fratele meu alb, daca intrebi de taxe detaliaza-mi pretul unui litru de benzina fara plumb, si ai sa vezi de ce vorbeam de taxa la impozit. Si pe urma, tin chiar sa-i iau apararea lu' Danutz, eu nu am vazut cismea pe nicaieri altundeva decat in parcuri, si nici acolo din cale-afara. Cat despre veceurile alea ecologice, tot in parcuri si la festivalu' berii, irrespective unde se organizeaza. Arata-mi un bulevard, o locatie unde mai gasesti asa ceva - nu zic ca n-or fi da' eu unul n-am vazut.
Acuma, recitind postul tau, spune-ne sincer: cand ai fost ultima oara internat in spital? Pentru ca, din pacate, inca se sta asa. Sau poate tu nu stii ca pacientii vin cu mancare si medicamente de acasa, nu? A, si apropo, cand a fost ultima oara cand ai vazut o vaca de la mai putin de cinci metri dinstanta? :) Pentru ca eu am vazut plug tras de vaci, arand, si asta la mai putin de 15 kilometri de metropola bucurestilor, nu mai departe de toamna asta, cand s-a arat pamanturile.
Cat despre cele enumerate de tine, mare dreptate ai... mai baga!

yesterdayman said...

later edit: eu unul n-as subestima capacitatea tzaranului roman de a-si produce rachiu' singur, la el acasa in hambar/beci/camara/garaj/bucatarie/baie. Acest lucru nu a putut fi daramat nici de 45 de ani de comunism, cu atat mai putin de Uniunea Europeana. Sa traim si la mai mare!
P.S.: daca nu mai ai si ti se face sete, vino la mine sa-ti dau un vin sau o tzuica din alea adevarate :)