Tuesday, October 31, 2006

Suntem o gramada de congestionati

Post sent out on March 1, 2006

Buna ziua, dragilor.

Pana acum credeam ca mandrele noastre retele de comunicatii mobile au probleme de congestie doar in caz de cutremur si de sarbatori.
Daca la primul caz e firesc sa primesti explicatia neasteptatului, si la cel de-al doilea caz este la fel de firesc sa primesti aceeasi explicatie, adica "sunt sarbatorile, e normal sa se intample de vreme ce toata lumea vorbeste/da sms-uri/trimite mesaje". Nimeni nu-ti spune totusi de ce se intampla consecvent acest lucru, cu atat mai mult cu cat sarbatorile au loc periodic, in fiecare an.
Cam la fel cu venirea iernii si neasteptarea autoritatilor la ninsoare.

Dar de ceva vreme am inceput sa constat - ca multi dintre voi, probabil - ca neplacutele situatii numite congestii au loc la evenimente la fel de catastrofice si de neasteptate precum ninsoarea sau o banala aglomeratie de trafic. Un bun exemplu este ceea ce tocmai s-a intamplat aseara in Bucuresti cand ai naibii abonati, pe langa ca voiau sa ajunga acasa toti in acelasi timp, mai aveau pretentia sa poata sa si vorbeasca la telefoanele mobile. Dupa ce ca au pus in dificultate ditamai autoritatea locala generand un trafic cum respectiva n-a vazut niciodata in viata ei, au mai surprins si companiile de telefonie mobila carora li s-a inmuiat semnalul de parca intrase apa la GSM.

Cum spuneam, l-am vazut aseara tarziu pe nefericitul acela care e viceprimarul capitalei (culmea, nu primarul, nu... despre ce face domnul Videanu in postul sau de primar, poate vorbim alta data) si o fura constant desi incearca sa faca si el ceva, chiar daca e evident ochiului ca incearca degeaba. Zicea ca trafic ca ieri n-a vazut in viata lui in Bucuresti.

Io stau acu si ma gandesc, ca omu' sarman: numarul alora de s-au plimbat cu masina la si de la serviciu ieri, in Bucuresti, a fost acelasi ca in fiecare zi. Nici mai mare nici mai mic. De fiecare data cand ploua mai tare, domnule Murgescu, iesiti afara sa mai vedeti inca o data trafic cum n-ati mai vazut in viata devese. Si inca o data. Si inca o data. Si tot asa.

De ce s-a intamplat sa se ingramadeasca toti incepand cu dupa-amiaza, asta ma depaseste. Personajul de care vorbeam mai sus zice ca din cauza soferilor. Clar ca soferii astia au ceva cu primaria, de vreme ce s-au gandit sa iasa toti cei cateva sute de mii de posesori de masini bucurestene tocmai acuma cand stiau ca ninge. La volan si cu telefoanele la ei. Bai, atata tupeu numai in Bucuresti vezi.

De ce masinile de deszapezire n-au facut acelasi lucru - adica sa apara - decat cand deja era intuneric afara, nici asta nu stiu.
Nu vreau sa va-ntreb cat ati facut pana ati ajuns aseara acasa. Nici cati dintre voi au incercat sa sune diverse persoane in timpul acestor minunate clipe petrecute pe drumul spre casa. Asta numai voi stiti.

E clar... suntem o adunatura de congestionati.

Un client ca mine, ca voi... un mioritz de-al nostru, a sintetizat perfect toate aceste sentimente care ne-au stat ieri seara tuturor pe limba. Si vreau sa inchei intr-un mod optimist, citandu-l fara nici un fel de comentariu.

Buna ziua!
Ma nelinistesc cateva intrebari. La unele am aflat deja raspunsul:
- Ce ar fi daca ne-am opri toti si am sari deodata?
Ei s-ar putea juca in continuare.
- Ce ar fi daca am aprinde toate luminile deodata?
Din noapte am face zi.

Dar mai ramane una:
Ce ar fi daca am da toti telefoane in acelasi timp (dupa un cutremur de exemplu)?
Sau daca am trimite toti SMS-uri in acelasi timp (de Craciun de exemplu)?

Daca aflati raspunsul, v-as sugera sa incercati sa rezolvati problema.

Cu respect,
Un client fidel

No comments: