Friday, January 07, 2011

Dormiti linistiti, ochiu' providentei vegheaza

In episodul de astazi va prezentam modul in care se scriu, mai nou, stirile externe de catre unii autori romani. Este vorba despre materialul - proaspat, inca - referitor la ridicarea nivelului de alerta in obiective specifice din Londra.
Sursa de la care am plecat se afla pe HotNews in forma atasata aici. Sursele acestei stiri referitoare la capitala Marii Britanii sunt, asa cum orice redactor roman normal la cap isi poate imagina, un cotidian din Australia si CNN. Evident. Nu?

Bine ca n-au scris despre asta ziarele din Ucraina. Sau poate or fi scris, dar autoarea nu a avut acces la ele.

Data viitoare ii sugerez sa incerce editia engleza online a Pravda - o sursa destul de buna de informatii, chiar si atunci cand e vorba despre opiniile personale ale unor autori rusi asupra evenimentelor externe.

Nici prin cap nu i-a trecut autoarei ca, fie cel putin in teorie, cea mai buna, credibila si informata sursa despre subiect ar putea fi care alta decat BBC. Si de aici distorsionarea situatiei.

Tonul oarecum alarmist al materialului HotNews ("in contextul in care capitala Marii Britanii se afla, in ultimele ore, sub amenintarea unei alerte teroriste ridicate la nivelul de "sever"") pare a fi dezmintit oarecum de catre BBC care nu acorda subiectului decat spatiu in cadrul sectiunii referitoare la UK, si acela intre o stire despre cricket ("Ashes: England wrap up 3-1 series win over Australia") si una despre oua contaminate importate in UK ("German dioxin contamination eggs exported to UK").

Revenind, materialul romanesc extinde la modul generic ridicarea nivelului de alerta in toata Londra ("La Londra au fost impuse, vineri dimineata, masuri de securitate sporite, in contextul in care capitala Marii Britanii se afla, in ultimele ore, sub amenintarea unei alerte teroriste ridicate la nivelul de "sever", scrie CNN.") desi situatia sta, de fapt altfel: "The terrorist threat level specific to major UK transport hubs has been raised from substantial to severe". Carevasazica nu Londra in sine ci cele mai importante noduri de transport britanice. Chiar daca - asa cum se precizeaza in stirea de la BBC, "The threat to the UK overall remains where it has been for the past year [s.n.] at the second-highest level, "severe"."

Avem apoi penultimul si ultimul paragraf ale stirii noastre, care nu fac altceva decat sa-si dea cu stangul in dreptul:
"Potrivit unei surse din serviciile britanice de informatii, citate de CNN, autoritatile de la Londra au intrat in posesia unor informatii privind pregatirea unor posibile atacuri teroriste la Londra sau in apropierea capitalei, vizate fiind in special statiile de metrou si aeroporturile.
Totusi, o sursa din serviciile de securitate a declarat pentru The Telegraph ca amenintarea terorista nu este una "iminenta", insa au fost depistate activitati ale unei celule teroriste, lucru care a starnit ingrijorarea autoritatilor."

Dar iata ce zic, de fapt, serviciile britanice de informatii si autoritatile de la Londra:
"Security officials are stressing the change is precautionary. (...) Officials say if there was any intelligence of an imminent threat or a plot under way the threat level would be raised to its highest level, "critical"."
Adica, daca intr-adevar ar fi existat vreo suspiciune de acest fel alerta ar fi fost ridicata instantaneu la cel mai de sus nivel.
Si, mai departe: "These sector threat levels do change quite often. Normally the changes happen out of the public eye and officials don't comment on them." Adica niste lucruri relativ obisnuite, all in a day's work, cum ar zice francezul. Dar nu a depistat - inca - nimeni activitati ale vreunei celule teroriste.

Un cititor poate neavizat, poate grabit si poate mai slab de inger si-ar anula pe data orice intentie de a se indrepta catre Londra sau s-ar intoarce de urgenta acasa. Ori, fara a trece putin prin filtrul ratiunii ceea ce vedem si fara a incerca sa ajungem cat mai aproape de cea mai apropiata sursa de informatii (intr-o vreme in care informatia ne sta literalmente la buricele degetelor) inducem in eroare si suntem, la randul nostru, indusi in eroare.

1 comment:

Nicu Ioan said...

foarte interesant, ms