Wednesday, December 15, 2010

Stire de mare angajament

In imaginea din stanga avem o captura a unei stiri aparute astazi pe site-ul Antena3. Stirea este (deocamdata) disponibila la adresa asta, insa am ales s-o pastrez pentru ca (mi-as dori sa se intample asa) cineva ar putea-o inlatura. Fie si macar de rusine.
Ce e interesant in aceasta stire? Pai faptul ca persoana care a scris-o nu respecta nimic din ceea ce ar trebui respectat la crearea unei stiri. Cu alte cuvinte, ce avem noi aici, vorba lui Toma Caragiu, e doar o gramada de cuvinte, ca sa ma exprim academic.

Asadar, sa incepem:
"Un bărbat însurat a încercat să-şi organizeze o petrecere privată acasă. A invitat în apartamentul său patru femei sexy şi a început dezmăţul."
Pana aici pare OK, insa stirea nu ne spune urmatoarele care ar trebui spuse de la inceput: cand, unde, cine, de ce, eventual cum.
Fraza 2: "Când petrecerea era în toi, s-a trezit cu nevasta acasă, care a luat-o razna când a văzut ce se petrece."
Acesta a fost - sau este - ca sa zic asa adevaratul punct culminant.
Fraza 3: "Aceasta a ţipat mai întâi la bărbat şi apoi s-a năpustit asupra tinerei, pe care a luat-o de păr."
In aceasta penultima fraza (da, penultima) autorul presupune ca noi stiam deja, din bogatul sau expozeu anterior, urmatoarele:
1. Doar una dintre cele 4 femei era tanara, celelalte trei fiind (mai) in varsta. Cu toate acestea, sexy, asa cum ni se spune in prima fraza.
2. Sotia napustinda era la randul sau mai in varsta decat, evident, tanara.
3. Tanara, tanara si fraiera, deh, nu a mai apucat sa fuga.
Si, in fine, ultima fraza a stirii: "Celelalte trei femei au scăpat, iniţial, de furia nevestei pentru că erau ascunse după perdea şi în dulap."
1. Au scapat doar initial, pentru ca femeia pusa pe fapte mari, asa cum stirea NU ne spune, stia ca si ele se afla in casa si s-a apucat sa le caute. Si, implicit, le-a gasit si le-a tras-o si lor.
2. Asa cum stirea din nou NU ne spune, "celelalte trei femei" probabil stiau ca sotia clientului urma sa soseasca. Altfel nu-mi explic de ce in timpul petrecerii private la care trebuiau sa furnizeze niste servicii ele stateau pur si simplu ascunse fie in dulap fie dupa perdea.
3. Mai exista o posibilitate, poate nu de neglijat, pe care stirea nici nu ne-o spune si nici nu o ia in calcul: fanteziile sexuale ale respectivului implicau prezenta in dulap, respectiv dupa perdea, a celorlalte trei femei.
4. Nu in ultimul rand, poate ca era inghesuiala in casa respectivului si singurele locuri unde "celelalte trei" isi puteau astepta randul erau, evident, dupa perdea si in dulap. Nici asta nu ne spune stirea, la fel cum nici, daca era asa inghesuiala, de ce respectivul barbat a mai chemat 4 (patru) femei si nu doar una, sa zicem.
...Si iata cum, din patru fraze, un dactilograf sau o dactilografa ne-a facut sa citim de cel putin doua ori o stupizenie pentru a incerca sa intelegem macar de ce. De ce stirea, nu subiectul ei.

No comments: