Monday, March 12, 2007

Nenorocirile care le vedem pe televizor

- pseudoanaliza, partea a doua -

Deci, ca un zoon televizon ce ma aflu, continuu sa-mi masochizez ochii si urechile cu minunile pe care cu gratie si ingenuitate ni le servesc posturile TV fara deosebire.

Ca sa incep in tonul primei parti a acestei pseudoanalize, iaurtul asta pacatos are ceva cu mine... cred ca nu sunt singurul care a vazut reclama Danone in care o tanti spune, degajata si cu zambetul pe buze, ..."pe langa ca sunt mama, sunt si femeie!".
Mai dragilor, si mai ales dragelor, o asemenea afirmatie mie unu' imi zguduie rau perceptia despre viata... adica poti sa fii si altceva decat femeie, daca esti mama?
Am vazut eu mai demult niste emisiuni cu clonarea si cu "design your baby", in care se vorbea de tot felul de grozavii, dar nu mi-am inchipuit ca intre timp chiar s-a ajuns pana intr-acolo...

Dincolo de mama-femeie, aceeasi reclama pacatuieste printr-unul din cele sapte beneficii la care face referire. Imi pare rau ca nu am retinut numarul acestuia, insa el suna asa: "simte-te reconfortabil".
Va las pe voi sa cititi pe litere.

In acelasi ton, cu vreo doua saptamani in urma, un newsletter electronic cu programul ProCinema anunta cu mare pompa venirea pe micile lor ecrane a filmului "Promotoriul groazei".

Acuma: desi DEX-ul nu este documentul cu caracter regulator al saracei limbii romane (apropo, cati dintre vorbitorii declarati de limba romana stiu asta?), va invit sa lecturam impreuna, din el, explicatiile urmatoarelor cuvinte:

reconfortant
confortabil
promotor
promontoriu

Nu in ultimul rand, ca sa ziceti ca fac eu pe pruteanul cu motz, sa amintim - in treacat doar - de o alta reclama care persista cu incapatanare in peisajul video romanesc. Sigur, o stiti cu totii: este cea care vorbeste privitorului despre binefacerile Fantei, recomandandu-ne cu caldura "Bea Fanta, fii bambucea!"
'Ai, maica?!

Acestea fiind zise, va urez varza viezure manz branza.

No comments: